torsdag 30 augusti 2012

Bonny Doon

Bonny Doon Vineyard, Le Cigare Volant 2005 från Santa Cruz mountains serveras helblint till kvällens renstek med gul- och trattkantarellssås. 


I glaset relativt transperent rubinrött vin med drag av både brunt och framförallt blått. Öppnar upp omedelbart med läder, källare och en del frukt. Frukten preciseras till blåbär och hallon. Snyggt sammansatt doft med komplexare drag.
Slankt och ypperligt balanserat. Tanninerna fina och nedsmälta men absolut inte för mesiga. Syran möter upp/överröstar garvsyran fint. Ringer kvar mycket bra med härlig bärkompott. 
Vinet har en sval profil, innehåller 13,5% alkohol enligt flaskan och är idag perfekt moget för min smak. ++ 

Blint är jag i Chateauneuf med årgång mellan 2004-2006. Omöjligt att jag (ens i fortsättningen) sätter detta vin som annat än från Frankrike. Jag måste nog både läsa och dricka mer. 
Innan avslöjandet reserverar jag mig även för Barbaresco, utan närmare specifikation av producent. Varför jag eventuellt hamnade där vettifan, särskilt rationellt känns det inte med tanke på vad jag fann i glaset. 

måndag 20 augusti 2012

Den gode Aldo...

Poderi Aldo Conterno, Barolo 2007 bjuder upp till dans. Instegsbarolo från relativt varma -07 testas på egen hand och till lite charkuterier.


Rubinrött transperent med både blå och bruna drag. Direkt öppet med omfamnande härliga björnbär. Rödfruktighet i form av jordgubbar kikar fram. Diskretare drag av jord och tryffel tillsammans med nyans av lättflyktiga lösningsmedel.
Väl balanserat med riviga tanniner, ej på något sätt otrevliga utan riktigt fint gjorda. Syran möter upp fint, liköraktigt i mitt. Ringer kvar väldigt bra med fin ektouch. Riktigt jävla gott. Betyg i underkant, reservation för ett plus till med några år på nacken. ++

lördag 18 augusti 2012

Manchester United


Joseph Drouhin, Chassagne-Montrachet 2009 har en gyllene och inbjudande ton. I nosen är vinet direkt öppet med en hel del exotiska drag och mineraler. Det exotiska består främst i persika, här finns även en del päron. Rund och fin doft där eken finns, är snygg och är fint inbakad.
Riktigt bra balanserat, fylligt med pigg syra som balanserar upp det feta som lätt annars kunnat bli för kvalmigt i detta vin. Fin längd med härlig syra och sten. ++


Manchester United N.V., inköpt av min närmsta härliga vän för 7 år sedan i Spanien för ca 10€. Har lagrats stående i ett skafferi. Misstänker att någon köpt ett 1-2€ vin, avlägnsat etiketterna för att sedan måla dit Uniteds logo med lite fina färger. Nu jävlar åker vi.
Rött med ganska kraftiga bruna inslag. Liiiiite frukt finns bevarad men det mesta i doften är våt karton, smutsig källare, mögel och Madeiravin.
I munnen surt, inte en enda tannin kvar. Medel eftersmak med lite sunkiga och snuskiga drag. Vi har svårt att sätta i oss mer än 1-2 munnar. Jag fruktar inte för mitt liv men detta är inte särskilt gott, däremot jävligt festligt och kul. Kommer ej köpa på mig om det hamnar färdiglagrat i BS. --

fredag 10 augusti 2012

Ioppa -97 och -99


Bägge korkar ser påverkade, men absolut inte sjuka ut. Yiiipppiiii

Ioppa, Ghemme -97 är transperent brunrött helt utan blå drag. Ganska slutet där gammal vinkällare är det första jag känner. Med lite vilja och tålamod tittar tjära och lite lösningsmedel fram. I övrigt ganska stängt och tråkigt. Ingen frukt.
I munnen klart syrligt. Uttorkande men tanninerna är knappt detekterbara. Blaskigt och håller inte länge i munnen. Kul, inte gott och ganska muggigt. -

Ioppa, Ghemme -99 är något opaque och inte alls lika brun. Initialt sunkigt och slutet. Ekstick och spritpenna. Tryffel. Här kommer lite, med betoning på lite, frukt fram efter ett tag i glaset. Åt det röda hållet men närmare artbestämning är svår. 
I munnen klart bättre balans där syran är dominant men tanninerna finns åtminstone att finna åt i detta vin. Ringer kvar bättre men inte bra. Starkt 0

torsdag 9 augusti 2012

Louis Jadot Beaune 1er cru 2004



Louis Jadot, Beaune premier cru från 2004 ser ut som hallonsaft och luktar som färska hallon. Massor av härliga hallon! Lite mognadstoner där småmultna löv tittar fram. Kryddor. Närmare bestämt julkryddor. Än noggrannare preciserat nejlikor. Målarlåda och diskreta tranbär är de sista som hittar fram.
I munnen härlig syra med lite drag i. Tanninerna är inte så många, som sig bör, och heller inte så fina. Upplevs snarast som något kantiga. Bra balans men inte är det något jättestort fin. I mitt något ihåligt där frukt, löv, likör och lite sprit tittar fram. Bra längd på eftersmaken som är något ekpräglad. Näsan är riktigt bra och PN-typisk, sprit och ihålighet tar ned intrycket. Starkt +