Vin 1-8 dricks. 1-3 tillsammans med oxfilé, mozzarellasallad och chimichurri .
4-5 med anka i apelsinmarinad med risotto och balsamvinäger.
6-7 med köttgryta på högrev och trattkantareller, kokad i 4+ timmar.
8 till en härlig chokladefterrätt.
1. Amalaya de colomé -08: Svart-blå nyans. Mörk frukt, med lite röda syltade/likörindränkta drag. Den främsta frukten är dock blå- och björnbär. Mycket rostad ek, framförallt efter ett antal minuter virvlandes i glaset. I munnen skaplig balans där de omogna och stora tanninerna sticker ut något. Riktigt fint till maten, eldigt på egen hand. Ringer kvar knappt godkänt. Svagt +
2. Colomé estate malbec -07: Även här blåsvart nyans. Initial påtaglig sunkighet med smörkola och lite violpastill. Lugnare frukt än lillebror, en hel del rått kött. Mindre ekad. Mycket bättre harmoni, framförallt genom de finare tanninerna. Också godkänd längd, här kommer eken fram lite tydligare. Starkt +
3. Monsanto riserva -07: Rödare nyans utan inslag av blått. Initialt knuten. Röd frukt, läder och omogna körsbär är det första som slår mig. I munnen relativt hög syra och små fina tanniner. Oväntat slank. Något bättre längd men fortfarande inte väl godkänt. Svaga ++
4. Gevrey Chambertin, les evocelles -07: Av Domaine de la Vougeraie. Fint kaffe, diskret bärighet, lite rödsprit, kryddighet i form av främst nejlikor. Tillsammans med en liten dos källare är detta vin riktigt snygg och elegant sammansatt. Förväntat hög syra och fina små tanniner. Lysande balans, riktigt elegant även här. Ringer kvar riktigt länge med fina kaffebönor och lite bröstvärme. +++
5. Barbaresco, serraboella -05: Av Cigliuti. Rödblå och fint genomskinlig. Punsch, rödfruktigheten som är för mig lite typisk barbaresco finns där. Övermogen jordgubbe, övermogen banan. Väldigt mycket källare och en del, inte alltför trevlig, aceton. I munnen balans men ej riktigt syran jag förväntat mig. Torkar faktiskt ut munnen rätt ordentligt, godkänd längd men inte mer. Lite punsch i eftersmaken. Inte lika bra som jag hoppats på. Svagt ++
6. Quet -05: Opaquet rött med blå kant. Fullt med frukt, främst mörk via svarta vinbär men även lite röd. En hel del kaffe & eldighet. Ordentligt bombardemang med många och stora tanniner. Syran finns där under. Hetta och en del ek. Ringer kvar riktigt länge. Fullproppat med kraft och godsaker men tyvärr också en hel del sprit. Maten tämjer inte ned eldigheten nog mycket. Är god idag, kan bli magisk om några år. +(++)
7. Giaconda Warner shiraz -06: Tjockt opaque med blå kant. Grillat kött, kaffe, blod, björnbär. Fullkomligt smockat med snygga björnbär och lysande gott kaffe. I munnen en rejäl dos tanniner som inte är alldeles för stora. Syran möter upp fint, kaffe ringer kvar länge. Vi har en extremt lång eftersmak med lite vingummi. Betydligt lugnare på spritfronten än 6 men minst lika kraftfull och en hel del snyggare. Grymt maffigt och snyggt nu, kommer fortsätta ha en magisk skepnad men på annat sätt under minst 20 år. En sån best! ++++
8. Samos, vin doux -08: Aprikos, honung, dadlar, blommor och citrus. Riktigt härlig doft. Funkar mycket bra till efterrätten. Riktigt gött och över förväntan! ++
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar