söndag 14 oktober 2012
Några Barolos och ett Eiswein
Poderi Aldo Conterno, Barolo Cicala, 2006. Klart rött med en ytterst diskret blå kant. Direkt vid öppnandet osar en fin parfym med både blomster och trevlig målarlåda upp. Vidare hittar några tryfflar sin väg till ytan. Eken är mycket fin och finns där fint i bakgrunden. Violer och härlig mineralitet via lite play-doh-lera.
Ordentligt tilltagna, omogna, rejält uttorkande men skitsnygga tanniner. Knivskarp syra är där och balanserar upp riktigt fint. Mineraliteten återfinns även i smaken vilken är rund, stannar kvar väldigt väldigt länge och är uppbygd av fina frukter snarare än kraftig ek. Det känns som att detta vin skulle vinna med 10+ år i källaren, det är stort och jävligt fint. Passar ypperligt, och lugnas ned något, till en riktigt fint bit ren, murklor och rotsaker. +++
Fontanafredda, Barolo Serralunga d'Alba, 2004. Klarrött med tegelkant, diskret åldrat utseende. Jordgubbssaft bolmar ut ur glaset. Ek påtaglig men utan att bli alldeles för mycket, inte lika elegant som i vin nummer 1. Gräddkola som sveper in lingon, jultoner genom nejlikestoppade apelsiner och salmiak. Under flaskans liv (ca 5 timmar) slår det mig hur Önos jordgubbssylt och saft fortsätter att ösa på i glaset. Börjar för mig kännas som en ganska typisk markör för detta vin i moderna årgångar.
I munnen mesigare tanniner än väntat, visst har de mognat och slipats lite men vinet känns som ämnat för relativt tidig konsumtion. Överlag bra i munnen, inget som sticker ut. Godkänd, men ej briljant, eftersmak. Starkt +
Roagna, Barolo Vigna Rionda, 2006. Har samma klarröda utseende med brun kant som Fontanafreddan. Här doftar det häststall och källare, nästan stinker. Djupt inne i källaren hittas rödfrukt med körsbär i fokus, men visst finns här även en och annan liten fin jordgubbe. Kaffe, läder och en liten ros hittas också åt. Överlag är de funky tonerna väl påträngande första timmarna, efter 4+ timmar lugnar den ned sig och vinet blir hela tiden bättre och bättre.
Klart uttorkande, välbalanserat och med bra längd. Upplevdes först som lite snipigt och att något saknades, dessa tankar försvann med luftning. Är idag mycket bra med luftning, kommer nog bli lysande. ++(+)
Ruppersberger WZV Hoheburg, Linsenbusch Riesling Eiswein, 2009. Mycket ljust citrongult. Extremt tydlig Rieslingnäsa utan minsta antydan till botrytis. Ananas, mineraler och lite citrus dominerar i luftrummet.
I munnen härlig syra och påtaglig sötma som möts bra. Lite ihåligt i mitt men klart fint, gott och med bra längd. Starkt +
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Fontanafredda' s standard Barolo var så mycket bättre förr i världen...:-) Ta t.ex. 82 eller 85 - det var/är strålande viner.
SvaraRaderaMen A Conterno är alltid gott! :-)
Kan verkligen tänka mig det, aldrig provat men misstänker att det var en tid utan 12 kg jordgubbssylt nedproppat i varje flaska!
SvaraRaderaJa, riktigt bra med toner från alla, för mig, önskvärda sektorer. Blir nog inte sämre med åren heller!