lördag 24 oktober 2009

Chateau Bouscassé -05 vs -06


Chateau bouscassé -05 respektive -06

Till kvällens lammracks med gotländskt ursprung skall två flaskor vin från madiran härja fritt.
Kryddat med rosmarin, vitlök, timjan och dijon tros bouscassé kunna utföra ett skapligt arbete, de testas blint.

Ett: Har fått luftats ordentligt i cirka 2 timmar. Det doftar bär! Då framförallt mörka bär med svarta vinbär i spets, vidare hittas hallon, körsbär, lakrits och en relativt gedigen fatkaraktär.
Vinet har en blåröd färg och suget efter att smaka stiger. I munnen får jag dock en relativt otrevlig upplevelse. Med obalans, kraftiga konstiga tanniner och uttalad platthet börjar det hela ej särskilt trevligt. Denna ytterst sträva saft bör dock ändras avsevärt med tiden. Efter ytterliggare ca. 2 timmar hänger samma trevliga dofter kvar. Vidare har smaken blivit otroligt mycket mer tilltalande, en antydan till komplexitet kryper fram. Tidigare nämnda platthet är avsevärt avlägsnat, dock ej totalt. Tanninerna har gått till sig något, jag känner dock ett påtagligt behov av ytterliggare något år i vertikalläge innan ny upphällning i glas då detta skulle kunna bli mycket trevligt. I slutändan njuter jag ändock av vinet, men först efter minst 4 timmar av luftning och misshandel. 0(+)

Tu: Också denna prins är blåröd till färgen, dock ej lika intensivt blå som nummer ett. Här är det lite fruktigt med vissa animaliska inslag. Små ganska trevliga gröna toner tittar in. Även här finner jag svarta vinbär och fat av relativt liknande karaktär . Vid första smakprovet (2 timmar post dekantering) börjar en trevlig impuls av cassis och karljohansvamp att spridas i chorda tympani och glossopharyngeus. Även detta vin är något oblanaserat och bjuder initialt på platthet samt bråkiga tanniner, ej i samma utsträckning som ettan men ändock påtagligt. Har också ganska bra längd på smaken. Är vid detta tillfälle betydligt trevligare än sin vän nummer ett. Allt eftersom timmarna går förändras dock placeringen, visst vinner även tvåan på lite tid ute i luften men ej lika radikalt som ett. Även här ses en potential att vinna på lagring. Lika stora förhoppningar som på föregående vin finns dock inte. 0(½+)

Tre: Vin nummer ett visar sig vara -05, något som prickas in av två av tre deltagare i kvällens bjudning. Utan gedigen uppvärmning i karaff dricker jag mycket hellre -06:an i dagsläget. Med uppvärmning/lagring ser jag -05:an som klar favorit där komplexitet och smak förväntas slå -06 på fingrarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar