torsdag 3 maj 2012

Bil-lagring och en liten cab.



Il Falcone köptes under tidig sommar 2011. Vinet lades i ett litet fack i en bil. Flaskan glömdes bort. I mars upptäcktes flaskan och den plockades ut ur bilen. 
Vinet har alltså under dessa 6-7 månader förvarats i > 40̊C samt < -15̊C.
Vid öppnandet ser vi att korken redan är 1/6's bit på väg ur flaskhalsen. Vi anar oråd. 
Vidare öppnas vinet utan större problem. I glaset har vi ett mörkt rött vin med mycket markerade lilablå drag. I näsan ordentligt fruktdriven där plommon och andra mörkare bär/frukter ligger i spets. Vidare återfinns en del sunkigare toner där svag nyans av urin finns med i bakgrunden. På det stora hela håller doften dock samman. I munnen har vi skaplig balans. Tanninerna är ganska fina och upplevs tämligen mogna. Lite sprit sticker ut och längden är det inget fel på. Lagringen har inte dödat vinet, snarast upplevs doften helt outvecklad medan själva smaken hoppat något år fram i tiden. Kul.
Detta är mina anteckningar från de första 30-45 minuterna av vinets öppnande. Vinet faller ganska platt efter ytterligare lite tid och blir rent av motbjudande allteftersom timmarna går. Då anteckningen skrevs var vinet på det klara med betyget +, vid slutet av kvällen hamnar dock vinet tveklöst på ett underkänt betyg. -

Jag kan härmed tyvärr ej rekommendera "snabblagring" genom att lägga vin i en bil 6-12 månader. Dock är min slutsats endast baserad på en händelse och jag utesluter härmed alltså inte att 'further research is needed'.

Cabernetblandningen (hela 1% malbec tillsatt) visar sig på samma sätt i glaset. Tjockt och med tydliga blå nyanser. Här finns gott om cassis, gräddkola, vanilj och lite volatila drag. Kraftigt rostad ek är på plats men inte alltför störande. Ingen sprit som sticker ut i doften. Sammanfattningsvis solbakad och fruktigt i trevlig/välgjord stil utan överraskningar. Då vinet dricks befästs tanken om fruktbomb av det mörkare slaget. Håller ihop hjälpligt i munnen, lite för mycket sprit och för lite syra enligt mig. Bra längd. Väl sött/syltigt i mitt- och eftersmak. Bra gjort men ganska tråkigt. +

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar