onsdag 9 januari 2013

Hemligt glas

Jag har fått ett glas med rött vin, vad glaset innehåller är oklart. Här kommer mitt helblinda utlåtande och en första chansning. Inlägget uppdateras med stundande feedback, ny chansning och till sist ett facit.Medeltransparent, rött med blå kant. Tydlig tulpan med bränd tobak, grönska, örter och ganska mycket ek i ett ganska kryddigt vin. Drar bären åt rött eller svart? Lite både och men främst åt det röda hållet genom vinbär. Ganska friskt och fräscht på ytan, känns snarare sirligt än fylligt. På djupet tar sig lite sprit fram. 
I munnen friskt, medellätt och med tydliga röda vinbär och en hel massa mandelmassa. Tanninerna gömmer sig lite bakom syran. Eken går lite överstyr genom mandeln, en gnutta sprit. Stannar kvar i kortaste laget men är överlag enkelt och helt ok. 0

Första chansning: Så vart hamnar jag? Det känns som gamla världen, relativt ungt (-10 eller -11, ev något enstaka år äldre) och ganska lätt på foten. Jag befinner mig i sfären av lättare och enklare viner. Pinot Nero/Noir känns långsökt, gamay känns väldigt långsökt. Nerello? Nej. Men visst kan det vara Italien? Trentino passar bra. Har bara testat Mezzacorona tidigare, stämmer bra med tidigare smaknotis. Vi tar den i första rundan!
Italien, Trentino-Alto Adige, Lagrein, Mezzacorona, 2011.

Feedback: Alla fel.

Andra chansning: Happ. Inte ens nära. Jag tycker fortsatt att det är ett lättare vin och är inte beredd att släppa det spåret. Det enda av tidigare funderingar som skulle kunna stämma efter lite klurande är Pinot Noir, men då grövre än väntat och från nya världen. Carmenère? Absolut, helt perfekt med tanke på struktur och känsla, jag hittar dock inte alls åt de blåbär jag tycker mig finna i dessa viner vanligtvis. Vad fan har jag i övrigt att diffa mot egentligen? Ja, det finns jäkligt mycket jag inte provat som det skulle kunna vara. Men de vinerna skiter vi i. Jag tar nu till systembolagets sida för att kolla utbudet. Pinot från Chile? Ja för fan, lite för djup färg och lite frukt dock. Carmenère från Chile? Ja, men jag kan inte chansa på det utan att ha hittat något som egentligen tyder på det. Från att ha varit självsäker vid första chansningen sitter jag nu med 2 chansningar som känns rejält dåliga, bägge två. Satan.
Chile, Aconcagua (Casablanca), Pinot Noir, Punto Nino Reserva, 2012.

Facit: Chile, Maule, Carmenère, Vina Maipo, 2012

Fuck...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar