lördag 14 januari 2012

Donna Maria - etikettshopping

2009 Vina Falernia Syrah, Donna Maria köpes på grund av etikettens utseende. Och att en syrah från Chile för 119:- har i alla fall en sportslig att överraska!


Rubinrött och ganska transparent, endast små aningar av blå nyans.
Omedelbart öppet då lingon, tranbär och läder fullkomligt hoppar ut ur glaset. Överlag kartigt/fräscha/precis nymogna röda bär, det finns även drag åt det mörkare hållet i och med björnbärsaromerna. Diskreta men närvarande fat, svag men inte alls störande hetta. Enkel men ganska elegant och trevlig doft, hade kunnat misstagit mig för en Pinot Noir av det enklare slaget.
I munnen försvinner PN-tankarna tämligen omedelbart. Tanninerna kliver fram i ett medelfylligt vin, framförallt förvandlades den diskreta hettan till tämligen påtaglig. I mitt sticker den ut något men balanserar upp ok, i eftersmaken blir vinet tyvärr överöst av alkohol. Ruffiga och smutsiga fat bröstar också upp sig, inte alls lika inlindade och fina som i näsan. Russin ringer kvar i en eftersmak som är lite för kort. Mycket trevlig doft, inget vidare i munnen. Resterande vin kyls ned ytterligare 3-4 grader lagom till maten, det som blir över åker nog in i frysen som framtida matvin. 0

Det tar nog dessvärre ett tag innan jag etikettshoppar igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar