torsdag 13 december 2012

2006 Pio Cesare Langhe NebbioloTransperent men ändock ganska djupt rött med minimal brun och blå kant.
Ganska knuten med ekstick av mandelmassa, kaffe och spår av björnbär. Även lite röd frukt, russin, gröna toner och lite sprit genom whiteboardpenna. Julmust dyker upp efter ett tag, återkommande och trevligt inslag som troligen kommer från faten. På toppen ligger frukt som är härlig, där under en del icke-integrerad ek och sprit. Efter cirka en timme lugnar sprittonerna ned sig ordentligt. Efter några timmar tonar även träbehandlingen ned sig vilket är väldigt positivt.
Frisk syra som står i rimlig relation till medelfylliga tanniner som är ganska kantiga och uttorkande. Julmust och spritigare toner kommer åter även i munnen där en liten dos svamp dyker upp vid enstaka tillfälle. Ok längd där lite beska träder fram. Betyget helt korrekt till en början, då eken lugnar ned sig kanske jag är i snålaste laget. Hade gärna följt vinet över några dagar då det antagligen fortsatt blivit bättre. Dessvärre hade jag bara ett glas och då får betyget bli starkt 0

Jag får detta glas helblint som del i vår tävling.
Jag cyklar runt bland syrah/shiraz, grenache, sangiovese, valpolicellablandning och barbera i första hand. 2006-2010. Så långt ifrån traditionell producent man kan komma. Inte 100% säker på ny eller gammal värld, magkänslan säger gamla. Vinet kan kosta vad som helst mellan 70 och 170. Efter en hel del vägande fram och tillbaks tror jag på en sent plockad barbera (russin och en ganska lugn syra) som fått sig en rejäl omgång i fat. Den lilla dosen svamp i munnen får mig att låsa fast vid Piemonte till en början.
Första chansning: Italien, Piemonte, Barbera, Villa Giada - Ajan Barbera d'Alba, 2009.
Feedback: Italien och Piemonte rätt.

Jahapp. Freisa? Nebbiolo? Dolcetto? Vespolina? Ingen står i mina ögon ut som riktigt trolig. Nebbiolo känns minst fel. Barolo? Nej. Barbaresco? Antagligen inte. Jag landar i att detta är en Langhe. Fontanafredda? Pio Cesare? Bägge lättillgängliga via SB, det var dock 2-3 år sedan jag provade bägge. Tror lite mer på Pio, läser på bolagets sida att romrussin finns i doften, alltså både sprit och torkad frukt. Vi kör på den!
Andra chansning: Italien, Piemonte, Nebbiolo, Pio Cesare Langhe Nebbiolo, 2008.


Kul! Det går fortsatt bra i tävlingen. Synd på missen av årtal, första magkänslan sa ca 5 års ålder. Dock enbart baserat på utseende, doft och smak ledde mig till att den var yngre.

4 kommentarer:

 1. Imponerande att ni ändå prickar in dem så precist i slutänden. Är ni så förtrogna med sortimentet eller har ni kommit överens om några avgränsningar?

  SvaraRadera
 2. Vi känner varandra rätt bra i samband med att vi inte beställer särskilt mycket frånsett varor från systemet. Vi bor i Umeå varpå det lokala utbudet är begränsat jmf med de större butikerna. Vi har inga begränsningar, men i de flesta fall (hittills 2 av 3, jag hade en Geyserville o delade ut) är det väldigt begränsat till sortimentet som finns i den lokala butiken.
  Att vi prickar rätt i omgång 2 har med andra ord inte särskilt mycket/ingenting med reell kunskap att göra :)
  Nästa vin blir något från inre Mongoliet!

  SvaraRadera
 3. Snyggt ändå. Jag skulle nog knappt hitta rätt ens i min egen blygsamma samling.

  SvaraRadera
 4. Hehe, handen på hjärtat skulle jag ha svårt med det själv. En skvätt förutsägbarhet och en stor dos tur har mynnat ut i 2 rättchansningar. Vinden vänder nog snart för mig, lite för snart är jag rädd.

  SvaraRadera