måndag 17 september 2012

Goddag hösten...

Svalt, blött och en gnutta dystert. En större sats gryta och ett bröd tillagas för att glädja våra kalla och våta sinnen.


Till grytan serveras Chateau d´Angludet 2004. Tidigare inte omskriven här, men senaste pavan testades för ca 2 år sedan. Roströda drag i ett relativt transperent vin. 
Omedelbart osar det upp ur glasen. Det första som träffar luktbarken är lite rostade träbitar och en mjuk fin, och ganska diskret, dos av fudge. Svartvinbärssylt, kaffe och en lite animalia. Mogna päron, dill och farinsocker tittar fram efter någon timme i glaset.
I munnen är vinet klart balanserat där kaffe och lite frukt dominerar smakmässigt. Det är utfyllande och klart oblygt. Påtagliga och fint nedbrutna tanniner är idag i toppform, tror inte de varit finare tidigare och vinet kommer nog ej heller bli bättre med tiden då det skulle tappa balansmässigt. Mycket fin längd där löv och lite mognadstoner finns kvar en bra stund. Inget jättemärkvärdigt men en lysande kompanjon till gryta en mörk Septemberkväll. Sista flaskan. Den osande doften, fina balansen och den bra längden renderar ++ 


Kourtaki, Muscat, Samos N.V. inköpt i Houston, av alla ställen, korkas upp till cheesecake och några ostar. Inga anteckningar finns men vinet serveras vid ca 10༠C och ur minet vill jag minnas ett ljusgult vin med bärnstensdrag. Fullpackat med honung, aprikos och blommor. Efterhand kommer specifikt tulpannoter fram mer och mer. Inte alltför komplext men ack så gott att sitta och sniffa på. 
I munnen barkar det iväg med fortsatt tydliga honungstoner och en hög sötma som inte alls balanseras upp av syra. De 15% alkohol är inte helt invävda i övrig struktur vilket gör det lite spretigt. Vinet mynnar ut i en desto mer harmonisk eftersmak där blommor och honung lever i trevlig symbios utan att något tar över. Passar briljant både till Rosinin och kvällens kittost. Absolut gott och jag njuter i fulla drag, kanske inte så mycket av vinets kvalitet då jag stör mig på både syraavsaknad och alkoholstick. Utan snarast på grund av mycket trevligt sällskap och att jag nog är en sucker för dessertviner generellt. Starkt 0

2 kommentarer:

  1. d´Angludet brukar vara prisvärt - kommer ihåg mycket trevliga 85 och 90:or.

    SvaraRadera